DENTAL İMPLANT
DENTAL İMPLANT NEDİR ?
Dental implant, gerek hastalar gerekse hekimler bakımından son derece etkili ve nihai halleri önceden tahmin edilebilir protezler yapılması imkanı sunmaktadır. Artık tek veya birkaç kayıp dişe sahip kısmen dişsiz hastalar yapılan implantlar ve üst yapıları olan kuronlar sayesinde mevcut doğal dişlerine hiçbir işlem uygulanmaksızın arzu ettikleri estetik ve fonksiyona kavuşmaktadırlar.
Dental implantlar günümüzde diş hekimliğinin standart bir tedavi yöntemi haline gelmiştir ve titanyum implantlar uygulanmalarının ardından birkaç ay gibi kısa bir dönemin ardından çene kemikleriyle bir bütünlük oluşturmaktadır.
İlk iyileşme süresinin kısaltılmasına yönelik geliştirilen teknikler tüm tedavinin kalitesini değiştirmektedir. Dental implantolojide hasta temelli çözümler gerekmektedir. Her hasta farklıdır ve uygulanan tedavi de ona özel olarak benzersiz olmalıdır.
‘İmplante’ kelimesi Latincede ekmek, dikmek anlamına gelir. İmplant bir terim olarak dokuların içine başka bir materyalin yerleştirilmesi demektir. İmplant cerrahisi diş hekimliğinde dünyada 1980ler de bilimsel literatüre girmiş, 1990ların ortalarından itibaren yavaş yavaş ülkemizde bilinmeye ve yapılmaya başlanmış olup, günümüzde diş eksikliklerinin en popüler tedavi seçeneklerinden biri olarak değerlendirilmektedir.
Günümüzde İmplant cerrahisi dişsiz bölgedeki kemiğin içine diş kökü görevini görecek bir materyalin daha sonra üzerine çevre diş ve dokularla uyumlu bir protez yapmamıza imkan sağlayacak şekilde cerrahi olarak yerleştirilmesini amaçlamaktadır. Tanımdan da anlaşılacağı şekilde günümüz bilim dünyasının geldiği noktada implant, üzerine yapılacak protezin yeri ve şekli önceden sağlıklı şekilde tasarlandığında bir anlam kazanmaktadır. Yani; eskiden hakim olan ‘kemik nerede implant oraya’ anlayışı terk edilmiş, ‘protez nerede planlanmışsa implant oraya’ anlayışı günümüzde geçerlilik kazanmıştır.
Kemik içine yapılan implantların belli bir osseointegrasyon süresi vardır. Osseointegrasyon kemik ile implant yüzeyi arasında ışık mikroskopu seviyesinde bir bağlantı kurulması anlamına gelen biyolojik bir süreçtir. Bu süre alt çenede yaklaşık olarak 2,5-3 ay olup, üst çene ise 4,5-5 ayı bulmaktadır. İmplantın üzerine sağlıklı bir protez yapılabilmesi için bu sürenin beklenmesi gerekir. Günümüz implant cerrahisinde belli durumlarda implant yapıldıktan hemen sonra üzerine geçici amaçlı bir protez yapılabilmektedir. Bu geçici protezin amacı hastayı klinikten çıkarken ağzında dişle çıkarmak ayrıca daha sonra daimi protez yaparken yumuşak doku estetiğinin yakalanmasına katkı sağlamaktır. Ancak implant cerrahisi sonrası hemen üzerine geçici protezin yapılabilmesi belli şartların sağlanması kesinlikle gereklidir ve bu durum hekiminiz tarafından değerlendilir. İmplant için istenen osseointegrasyon süresi beklendikten sonra üst yapısını yapma aşamasına geçilebilir.
Her tedavide olduğu implant cerrahisinde de az da olsa başarısızlık riski mevcuttur. Dünya üzerinde hiçbir hekim yaptığı implantın yüzde yüz başarılı olacağı garantisini veremez. Bu elimizdeki bilimsel verilere ve hekimlik ahlakına aykırı bir söylem olur. Günümüzde tekniğin ve malzeme kalitesinin ilerlemesine bağlı olarak geçmişe göre başarı oranlarını ciddi miktarda artmış olsa bile halen az da olsa başarısızlık riski olduğu unutulmamalıdır. Klinik Cadde olarak hastamıza yapılan implantın başarısız olması durumunda yerine yeni yapılacak implantı ücretsiz olarak yapmayı taahhüt ederiz.
Klinik Cadde Ağız Diş Sağlığı Polikliniği’nde implant cerrahisi bütün dünyada kabul görmüş, dünyanın her yerinde uluslararsı saygınlığı ve geçerliliği olan, günümüze kadar hakkında birçok bilimsel yayın ve araştırma yapılmış markaların ürettikleri implantlar kullanılarak alanında uzman ve deneyimli cerrahımız tarafından yapılmaktadır.
İmplant cerrahisi ve avantajları ile ilgili daha ayrıntılı bilgi alabilmek için Ümraniye kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
DİŞSİZ HASTALAR İÇİN
Dişsiz hastalarda 3 temel implant düzenlemesi yapılabilmektedir. Bunlar;
Birincisi, implant ve yumuşak doku destekli protezler,
İkincisi, tamamen implant destekli protezler ve
Üçüncüsü, tamamen implant destekli sabit veya hibrit protezlerdir.
İmplant ve yumuşak doku destekli protezler hem alt hem de üst çenede kullanılabilmektedir. Bu protezlerdeki temel ilke dişsiz bölgenin yumuşak dokusunu iki veya 4 implant (üst çenede ideal olan 4 implanttır) yerleştirerek korumak ve desteklemektir.
Tamamen implant destekli protezler yumuşak doku desteğine minimum düzeyde ihtiyaç duyarlar. Çenelerin fonksiyonel hareketleri esnasındaki tüm yükü implantlar karşılamak zorundadır. Bu sebeple alt çenede minimum 4 üst çenede 6 implant uygulanması gerekmektedir.
Tamamen implant destekli sabit veya hibrit protezler 2 temel tasarım ile elde edilebilirler. İlk tasarımda sabit protez, çenelere yerleştirilen 6 veya 8 implant üzerine yapıştırılır veya özel vidaları ile sabitlenir. Bu dizayn geleneksel kuron köprü protezlerine benzer. Bu tasarım dişlerini yeni kaybetmiş veya kemik düzeyinin yeterli olduğu hastalar için en ideal yöntemdir.
Fakat hastalarda daha yaygın olan senaryo diş kaybı, kemik kaybı ve yumuşak doku kaybının birlikte görüldüğü durumlardır ki bu senaryoda tasarlanan protez her üç dokuyu da yerine koyabilir tarzla olmalıdır. Bu ikinci tasarıma yaygın olarak hibrit protez denilmektedir. Bu tasarım ile kaybedilen diş, yumuşak doku ve kemik dokusu porselen ve akrilik kullanılarak yeniden şekillendirilmektedir.
DENTAL İMPLANTIN UYGULANAMADIĞI DURUMLAR
İmplant tedavisine tıbbi kontraendikasyon oluşturabilecek sadece birkaç durum mevcuttur. Bu durumlar akut hastalıklar veya kontrolsüz metabolik rahatsızlığı olan bireylerle sınırlıdır. Mevcut akut rahatsızlığın son bulması veya kontol altına alınması sonucunda kontaendikasyon ortadan kalkmış olur ve bu bireyler implant tedavisi için iyi birer aday olabilirler.
Göreceli kontrendiksyon oluşturan durumlar ise kemik metabolizmasını etkileyen tıbbi durumlar veya hastaların iyileşme yeteneğini etkileyen rahatsızlıklardır. Bu durumlara örnek olarak diyabet ve osteoporoz hastaları, bağışıklık sistemini baskılayan rahatsızlıklar ve kemoterapi radyoterapi gibi medikal tedaviler ve bifosfonat grubu ilaç kullanan hastalar gösterilebilir.
DENTAL İMPLANT TEDAVİSİ SIKÇA SORULANLARI
İMPLANT NEDİR?
Dental implantlar diş eksikliklerinde (kısmi yada tam) üzerine protez uygulamamıza olanak sağlayan titanyum vidalardır. Tek diş eksikliklerinde, komşu sağlam dişlere dokunulmadan eksik dişi tamamlamak mümkün olabildiği gibi çoklu diş eksikliklerinde hareketli protez yerine sabit protezler kullanabilmek dental implantlar sayesinde mümkündür.
İMPLANT TEDAVİSİNDE SÜREÇ NASIL İLERLEMEKTEDİR ?
Diş hekimliğinde implant tedavisi diğer diş tedavilerine göre daha uzun sürmektedir. Bunun sebebi kemik içerisine yerleştirilen implantın augmentasyonu (kemikle bütünleşmesi) için gerekli sürenin 2, 5 ila 4 ay olmasıdır. Bu süre dolduktan sonra daimi protez yapılabilmektedir.
İMPLANTLARININ AVANTAJLARI NEDİR ?
İmplant üstüne yapılan protezler sabit bir temelin üstüne yapıldığı için hareket etmez ve ağızdan çıkmazlar. Hareketli protez istemeyen veya kemik desteğinin kaybedildiği bireylere uygulanabilir.
DENTAL İMPLANTLARIN AMELİYATI ZOR MUDUR ?
Dental implantların yapılacağı bölgeye lokal anestezi uygulanarak yapılan ağrısız bir işlemdir. İşlem öncesinde ve sonrasında reçete edilen ilaçların alınması, antiseptik gargaraların kullanılması ve iyi bir ağız bakımıyla iyileşme süreci atlatılır.
DENTAL İMPLANT OPERASYONU SONUNDA YÜZÜM ÇOK ŞİŞER Mİ ? AĞRIM ÇOK OLUR MU ?
İşlem yapılan bölgede hafif şişlik veya renk değişiklikleri beklenir ancak ilk 24 saat yapılan soğuk tampon uygulaması ve işlem sonrası kullanılan ilaçlarla ödem ile ağrı hızlıca azalacaktır. Şiddetli ağrılar beklenmez.
DENTAL İMPLANT SÜRECİ NASILDIR? NE KADAR ZAMANDA DİŞLERİM TAMAMLANIR ?
Dental implant ve kemik kaynaşması ortalama 3 ay sürmektedir. Sürecin devamında protezler yapılır. Yetersiz kemik varlığında ek işlemler uygulanmışsa bekleme süresi 6 aya kadar uzayabilir.
DİKİŞSİZ DENTAL İMPLANT MÜMKÜN MÜDÜR ?
Tek diş çekimi yapılıp çekim boşluğuna herhangi bir kesi yapmadan aynı seansta implant yerleştirilebilen durumlarda mümkündür.
DENTAL İMPLANTLARIN ZARAR VERME İHTİMALİ VAR MIDIR? BAZEN VÜCUT KABUL ETMİYORMUŞ DOĞRU MU ?
Dental implantlar insan vücuduna biyolojik olarak uyumlu titanyumdan üretilmektedir. Herhangi bir alerji riski yaratmayan, toksik olmayan kıymetli bir metaldir.
DENTAL İMPLANT UYGULAMALARI BANA UYGUN MU ?
Kontrol altına alınamayan sistemik hastalığı olan, radyoterapi veya yakın dönemde kemoterapi alan bireylerde yapılması sakıncalıdır. Ancak hastalık kontrol altına alındığı takdirde implant herkese yapılabilir.
SİGARA İÇİYORUM DENTAL İMPLANT YAPTIRABİLİR MİYİM ?
Yapılan birçok çalışmada sigaranın implant ile kemik bütünleşmesini olumsuz etkilediği kanıtlanmıştır. Sigara içen bireylerde implantın düşme riski normalden yüksektir.
DENTAL İMPLANTLAR UZUN ÖMÜRLÜ MÜDÜR ?
Dental implantın ömrü doğal dişler gibidir. Normal ağız ve diş bakımı iyi yapıldığı sürece çok uzun yıllar kullanılır.
Klinik cadde Ümraniye mevkisinde ağız ve diş sağlığı sorunlarınız için çözüm buluyor.
En yakın tarihe randevu almak için: